Simona Muscă: “Am învățat la timp lecția curajului”

INDIFERENȚA – ca antibiotic pentru sănătatea unei relații. DOZA GREȘITĂ poate UCIDE TOT!
September 21, 2017
Ce se întâmplă când femeile cred că știu tot
September 22, 2017

Despre situațiile de viață ale unui om obișnuit, despre curaj, perseverență și succes, dar și despre momente de cumpană ne vorbește autoarea Simona Musca în cartea “Conjugat la feminin”, care poate deveni o sursă de inspirație pentru orice femeie. 

 1. De curând ai lansat cartea “Conjugat la feminin“. Care este povestea acestei cărți?

Întotdeauna am susţinut că suntem suma întâlnirilor importante pe care ni le oferă viaţă cu oamenii care ne înconjoară şi ne modelează, iar prin această carte, invit cititorii să se gândească cine sunt ei cu adevărat, ce le face sufletul să vibreze mai tare, ce îi face să se simtă oameni, care sunt lucrurile/locurile/clipele de care le este dor. Fiecare capitol tratează altă “problemă” a societăţii contemporane, a vieţii de cuplu, a reuşitei profesionale etc. Fiecare capitol este rezumatul ( sinopsisul ) unei viitoare cărţi ce va trata doar subiectul respectiv. Toate situaţiile expuse atât în cartea prezenţa, cât şi în cele viitoare sunt situaţii trăite, văzute sau auzite personal. Nu pentru că este „a mea”, însă ce îmi place la cartea mea de debut, Conjugat la feminin, este „culoarea” pe care o transmite în paginile sale, deoarece fiecare capitol este însoţit de ilustraţii realizate de artişti ilustratori români, fiecare cu viziunea şi formatul sau. Chiar zilele acestea pregătesc ediţia revizuită ce va conţine pe lângă aceste ilustraţii şi 11 poezii, fiecare potrivită pentru capitolul sau.

2. Ce te-a determinat să scrii această carte?

Această carte este despre situaţiile de viaţă ale unui om obişnuit, despre clipe, momente, întâmplări ce i-au schimbat viaţa, despre destinul ce i-a fost dat. Prin această carte îmi doresc să surprind crâmpeie din viaţă mea, să transmit emoţiile avute într-un anumit moment dat, să transpun propriile trăiri în anumite situaţii şi/sau faţă de anumite persoane şi îmi doresc ca cititorii să se identifice, poate, cu unele momente ( poate şi de cumpăna ) ce mi-au schimbat destinul, cu lupta mea pentru onoare şi de ce nu, pentru un destin mai bun. Am început să scriu mânată şi înveselită de gândul că le pot spune şi altora poveşti despre copilărie, adolescenţă, carieră, iubire.

 3. Care este cartea ta preferată, pe care ai recomanda-o oricărei femei să o citească?

Am adorat dintotdeauna să citesc. I-am cunoscut pe Zola, Maupassant, Gogol, Camus, Cehov, surorile Brontë, Goethe, Poe, Dickens, Dreiser, Passos, Schiller, Steinbeck, Dostoievski prin prisma rândurilor lor exact aşa cum i-am întâlnit şi pe Rebreanu, Camil Petrescu, Nichita Stănescu sau Marin Preda. Toate întâlnirile acestea mi-au şlefuit personalitatea de astăzi. Şi n-aş putea să aleg doar câteva titluri pentru că ar fi nedrept. Aş putea să-mi aleg preferatele numai din ultimul an – acele cărţi care au sculptat în inima mea peşteri în care adăpostesc plăcerea lecturii lor. Dintre contemporani, îi savurez adesea pe Aurora Liiceanu, Lucian Boia, Dan Lungu şi Matei Vişniec – toţi au o energie uimitoare şi un mod de a-ţi transmite fie inspiraţie, fie melancolie, fie de a-ţi insuflă voinţă sau nostalgie. Cea mai recentă carte citită este portretul Reginei Ana de România – exilul, războiul, viaţă alături de Regele Mihai –, toate povestite cu atâta modestie încât m-au făcut să devin sensibilă la biografiile personalităţilor care aparţin familiilor regale.

 4. Care este cea mai importantă lecţie de viaţă pe care ai învăţat-o până acum?

Am învăţat la timp lecţia curajului, a perseverenţei, a eşecului, a succesului, a căderii şi a învingătorului, ghidată mereu în toate activităţile mele profesionale sau în viaţă personală de acest deziderat: „Păşeşte drept, iar dacă drumul pe care-l cauţi nu există, Dumnezeu îl va crea într-adins pentru a-ţi răsplăti îndrăzneala!”

5. Descrie-o pe scriitoarea Simona Muscă în 5 cuvinte.

Cred că aceasta este « Proba de foc » pentru mine ca şi scriitor. Să pot identifica doar un număr limitat de cuvinte prin care să descriu sau să exprim anumite situaţii, stări, persoane, personaje etc. Astfel, pot spune că nu sunt cu nimic specială : plâng, sufăr, rad, am momente de cădere, de preamărire. Cred că nimic din ce mi s-a întâmplat până acum, chiar dacă au fost şi momente puţin plăcute, nu s-au petrecut anapoda, fără sens sau fară scop. Toate au avut un sens! Am primit o educaţie spartană, tot timpul trebuia să fiu foarte disciplinată, dacă uneori nu mă exprimam corect sau nu îi respectam pe cei cu care intram în contact, părinţii mă puneau să rescriu din Codul bunelor maniere într-un caiet sau mă întrebau aşa, pe sărite, tot felul de lucruri din el.

6. Ce alte proiecte ai în plan?

Îmi doresc să găsesc resursele necesare pentru a-mi extinde proiectul Conjugat la feminin prin continuarea colecţiei de cărţi „Conjugat la feminin”, prin organizarea atât în Bucureşti, cât şi în alte oraşe din ţară a unor seminarii şi workshop-uri pentru femeile care sunt conjugat le feminin sau care aspiră într-acolo. Urmează cel mai probabil anul viitor premiera unei piese de teatru ce va trata multe dintre „problemele” conjugate la feminin.

7. Ai un mesaj pentru cititoarele Click pentru femei?

Dragele mele femei frumoase, femei puternice, puneţi pasiune în tot ceea ce faceţi! Există o vorbă pe care o ştiu de când eram mică, de la familia mea: „Hai, cu pasiune!”. Am învăţat că, punând pasiune în absolut tot, de la bucătărie şi până în business, toate vor căpăta altă aură. Am fost învăţată să apreciez calitatea, seriozitatea şi dăruirea unui om, însă cel mai mare preţ îl pun pe pasiunea care învăluie orice lucru. Sunt convinsă că gândurile mele pline de energie pozitivă vor ajunge la voi, va vor încununa de succes şi vă vor da energia necesară împlinirii visurilor voastre! Vă doresc să va menţineţi motivate şi frumoase, exact aşa cum sunteţi! Şi va mai doresc ceva! Timp pentru fericire şi pentru momente unice conjugate la feminin!

@Material realizat si publicat de Click pentru femei

asda

Nu uitati sa va abonati la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu ultimele noutati