Conjugat la feminin de Simona Muscă

Recomandarea literară a săptămânii – Conjugat la feminin de Simona Muscă
September 18, 2017
Dialog Conjugat la masculin cu Sorin Lucaci
September 20, 2017

– recenzia unui must read –

A reuşit cumva într-o lume în care valoarea e anulată de preţ şi a demonstrat că munca, onestitatea, capacitatea de autodepăşire şi ambiţia sunt ingredientele reţetei succesului. Încă de la 18 ani intră în lumea afacerilor fiind directorul unei agenţii de modelling, iar cariera sa evoluează constant prin muncă asiduă, prin perseverenţă, prin suficient respect faţă de sine şi mai ales, prin forţe proprii. Astăzi, Simona Muscă ne vorbeşte prin intermediul cărţii sale. „Conjugat la feminin”, nu din perspectiva antreprenorului de succes pe care îl cunoaştem prea bine, ci din punctul de vedere al femeii care a obţinut realizări măreţe neabdicând de la principiile sale morale, dar folosindu-se de inteligenţă şi valorificându-şi potenţialul creativ la maxim. Este posibil ca o femeie să reuşească în România în domeniul business-ului? Simona este o dovadă vie în acest sens, iar cartea de faţă – una modernă, abordând topicuri de actualitate – nu poate decât să constituie un imbold pentru a conjuga femininul şi altfel decât cum ne-am obişnuit de generaţii întregi.

Structurată în trei capitole (Indicativ prezent, Prezentul continuu, Infinitiv), cu un limbaj accesibil şi un stil aerisit, cartea este mai mult o invitaţie la conversaţie, provocând la discuţii, analize şi dezbateri. Pe parcursul volumului ne bucurăm de sfaturi menite să ne tragă afară din cercul strâmt al ideilor preconcepute în care ne tot învârtim şi să ne arate că ignoranţa nu e nicidecum o soluţie. Posibilităţi de reuşită există – trebuie doar să le vedem.

Conjugat la feminin” este o scriere pe care orice femeie ar trebui să o citească mai devreme sau mai târziu. De ce? Pentru a se convinge că atât profesionalul cât şi personalul pot fi oricând conjugate la feminin cu succes.

„Nu este un roman, nu este o biografie, nu este o carte motivaţională. Nu este niciuna dintre acestea, deşi ar putea fi o combinaţie între ele.”

„Nu-ţi promit reţete pentru fericire, dar te fac părtaş la poveştile mele, aşa cum sunt ele, cu bune şi cu mai puţin bune.”

Cartea nu este lipsită de doze de aciditate, viaţa ne este înfăţişată fără înflorituri şi alte briz-briz-uri care să o machieze, piaţa muncii din România este expusă în mod tranşant din perspectiva omului care a văzut şi a trăit pe propria piele deficienţele sistemului prost organizat. Verosimilul transmis activează butonul de încredere al cititorului, iar exemplul pe care Simona îl constituie nu poate genera decât speranţă într-o societate ce evoluează cu pedala de acceleraţie călcată la maxim. Inevitabil, apare un „De ce nu?” plin de optimism. Aşadar se poate şi prin muncă să reuşeşti în România, să ajungi să construieşti, să clădeşti o carieră bazată pe competenţe, iar autoarea cărţii este un model grăitor. Nu lipsesc nici încurajările, tips-urile, sfaturile utile exemplificate cu propriile experienţe.

„România este ţara directorilor. Am auzit de atât de multe ori fraza asta încât a devenit o axiomă.”

„Astăzi, din motive neînţelese de mine, este mult mai sexy să fii CEO decât maistru. Dacă s-ar putea încă din primii ani de facultate, eventual fără prea multă bătaie de cap, ar fi şi mai bine. Că, deh, românul s-a născut manager.”

Probleme precum un sistem educaţional defectuos sau un mass-media mincinos sunt de asemenea abordate într-un mod sincer reflectând realitatea zilelor noastre (o realitate neplăcută adesea, dar cât se poate de veridică). Autoarea pune punctul pe i şi putem aprecia din plin curajul de a spune lucrurilor pe nume.

„Personalul de customer care din România este o specie aparte, sălbatică, de homo sapiens… şi atât.”

„Mass-media este cel mai influent canal de spălare a creierilor.”

Pentru a concluziona, a avea un job în România implică multă muncă, dăruire şi nu în ultimul rând, pasiune. Suntem îndemnaţi să ne alegem un job care să merite orice efort, pentru care să ne putem trezi dimineaţa zâmbind, pe care să îl putem practica într-un mod profesionist. Şi nu, nu suntem amăgiţi că e ceva uşor, dar e de reţinut faptul că nu este imposibil şi dacă ne dorim cu adevărat să reuşim, atunci cu siguranţă viitorul ni-l vom putea construi după propriile criterii. Sub nicio formă nu este vorba despre încă vreo carte care abordează Legea Atracţiei, ci despre experienţa şi opiniile unei femei pentru care succesul nu mai este de mult ceva intangibil şi care expune teorii verificate. Ni se vorbeşte despre valori, despre celebrităţi, eroi ce se pierd înlocuiţi de V.I.P. – uri, meserii practicate iresponsabil şi multe alte subiecte de interes.

„A-ţi face meseria de la cap la coadă, indiferent că lucrezi două sau douăsprezece ore, înseamnă să îţi asumi ceea ce faci şi să o faci cel mai bine.”

„Mai mult decât să ştii este să vrei! Şi dacă vei vrea, întotdeauna vei reuşi tot ce îţi propui!”

Cel de-al doilea capitol pune sub lupă modul de viaţă, personalul, teme ce merită dezbătute, deşi mulţi le ocolim sau încercăm să le prezentăm în maniere care nu reflectă nici pe departe ceea ce gândim în realitate. Simona Muscă foloseşte sinceritatea până la capăt, reuşind să „câştige” cititorul printr-un punct de vedere expus natural, prin opinii „puse pe tavă”, prin relatarea propriilor trăiri şi relaţii personale. Avem parte şi de corelaţii interesante cu scrierile unor autori celebri, ceea ce denotă documentare, cercetare, studiu amănunţit, cultură.

„Eu am doar o lecţie: lucrurile mici distrug imperiile mari. Să nu uitaţi!”

Simona este dovada că, într-o lume dominată de sisteme defecte, se poate funcţiona şi fără a te defecta la rându-ţi pentru a te „asorta” unei societăţi. Credem sau nu, ni se demonstrează din plin în paginile cărţii că viaţa poate fi conjugată la feminin din perspective multiple şi că absolut orice problemă are o rezolvare – secretul constând în a te opri din alergat pentru a găsi soluţia.

Cu un CV absolut impresionant, Simona Muscă ne dovedeşte că o carieră de succes nu este imposibilă la noi în ţară şi, în acelaşi timp, cariera nu înseamnă anularea vieţii personale.

Suntem provocaţi să analizăm subiecte precum singurătatea, adulterul, căsătoria, divorţul, iubirea şi multe altele. Şi, dacă suntem obişnuiţi să tratăm superficial aceste topicuri, autoarea este destul de categorică în ceea ce le priveşte, nelăsându-ne să trecem peste ele în salturi mari.

Până la urmă, trăim într-un stat democratic ce ne dă dreptul la opinie. Aşa că, de ce nu ne-am folosi acest drept?

„Trăim într-o lume complexă, a paradoxurilor. Suntem adeseori confuzi, fantome prelucrate ale modernităţii cărora le lipsesc modelele şi valorile adevărate.”

„Aţi observat cât de rar citim un articol de calitate în presă şi cum majoritatea textelor sunt un fel de reţetare ale succesului sau ale tinereţii veşnice?”

Ca o concluzie, Conjugat la feminin este un must read pentru orice femeie care vrea să atingă succesul, dar nici bărbaţii nu ar trebui să neglijeze sfaturile din această carte, mai ales dacă fac parte din lumea business-ului.

@Material realizat si publicat de Bibliocarti.com

asda

Nu uitati sa va abonati la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu ultimele noutati