Cărți pentru business, cărți pentru suflet – Simona Muscă

«Conjugat la feminin» – de vorbă cu Simona Muscă
September 20, 2017
#ShotInterviu cu Simona Muscă, autoarea Conjugat la feminin
September 21, 2017

Cărți pentru business, cărți pentru suflet – Fragment din cartea Conjugat la feminin de Simona Muscă

Îmi aduc aminte și acum ce-mi repetau părinții mei când eram mică: „O carte este prietenul, profesorul și spectacolul tău”.
Cum foarte frumos spune Dan C. Mihăilescu: „Când se coace făptura, când se încheagă rostul unui om”dacă nu atunci când găsește acele titluri care îl transformă din om în profesionist sau din ființă în comoară? Am încercat să găsesc la modul visceral, intens și profund acele cărți care m-au făcut să devin Simona de astăzi: omul și profesionistul. Simona în toate versiunile ei.

Cărțile de business
Vreau să menționez de la bun început că nu cred în rețete ale succesului. Totul se obține prim multă muncă, pasiune și implicare. Cărțile de business reușesc să-ți ofere doar o perspectivă diferită sau te învață mecanisme de implementare a unei strategii în businessul tău, însă nu te pot învăța și cum să o implementezi propriu-zis. Aici ține de know-how-ul tău și de intuiția pe care ai dobândit-o în experiența profesională. Dar i-aș recomanda din toată inima pe Malcolm Gladwell, Seth Godin și Daniel Pink. Nu trece săptămână în care să nu „răsfoiesc” câteva bloguri de specialitate sau să mă delectez cu o nouă apariție, indiferent dacă este vorba despre un titlu din domeniul antreprenoriatului, marketingului ori leadershipului.

Cartea Conjugat la feminin poate fi cumpărată acum din librăria online Bibliocarti.com

Cărțile sufletului meu
Am adorat dintotdeauna să citesc. I-am cunoscut pe Zola, Maupassant, Gogol, Camus, Cehov, surorile Bronte, Goethe, Poe, Dicjens, Dreiser, Passos, Schiller, Steinbeck, Dostoievski prin prisma rândurilor lor exact așa cum i-am descoperit și pe Rebreanu, Camil Petrescu, Nichita Stănescu sau Marin Preda. Toate întâlnirile acestea mi-au șlefuit personalitatea de astăzi. Și n-aș putea să aleg doar câteva titluri pentru că ar fi nedrept. Aș putea să-mi aleg preferatele numai din ultimul an – acele cărți care au sculptat în inima mea peșteri în care adăpostesc plăcerea lecturii lor. Dintre contemporani, îi savurez adesea pe Aurora Liiceanu, Lucian Boia, Dan Lungu și Matei Vișniec – toți au o energie uimitoare și un mod de a-ți transmite fie inspirație, fie melancolie, fie de a-ți insufla voință sau nostalgie. Cea mai recentă carte citită este portretul Reginei Ana de România, povestit cu atâta modestie încât m-a făcut să devin sensibilă la biografiile familiilor regale.
„Colecționarul” lui John Fowles este o carte care m-a impresionat foarte mult – o analiză psihologică a unui personaj dureros de frumos conturată.
Absolut savuros este și Peter Mayle – imediat cum deschizi cărțile lui te cuprinde un parfum de vin alb, provensal, amestecat cu ceva prepeliță cu brânză la cuptor și un chef nebun de vizitat Franța. Romanele lui reușesc să contureze un pic din temperamentul provensalilor, câte puțin din bucătăria franceză (și da, poți descoperi cel puțin 18 sortimente diferite de pâine, pentru fiecare fel de mâncare!), dar și din defectele locurilor care ți se arată paradiziace. Cu un umor tipic britanic, autorul reușește să contureze un spațiu nemaiîntâlnit de mine până acum în lecturi. O frescă bogată, colorată, puțin confuză uneori, plină de personaje care mai de care mai tipicare. Pentru mine, cărțile lui Mayle reprezintă cu succes și adevărate cataloage de vinuri, minighiduri ale lucrurilor care trebuie neapărat încercate în călătoriile din sudul Franței.
Pe noptiera mea se găsesc mereu două-trei cărți și câteva reviste consistente. Citesc pentru a mă informa, pentru a mă pune la curent cu noutățile dintr-un anumit domeniu, însă citesc și pentru pura plăcere a lecturii. Pentru acel timp petrecut în intimitate cu autorul preferat și cu o poveste bună.

@Material realizat si publicat de Bibliocarti.com

asda

Nu uitati sa va abonati la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu ultimele noutati