6 paşi dacă vrei să scrii o carte, cu Simona Muscă, autoarea cărţii “Conjugat la feminin”

20 de intrebari pentru…Simona Musca: „Cauta mereu timp pentru fericire!”
August 24, 2017
Despre STIL, cu Simona Musca
September 5, 2017

Din exterior poate părea destul de simplu să scrii o carte. Până la urma toată lumea scrie în ziua de azi! De la postări pe reţelele de socializare până la bloguri personale. Toată lumea scrie peste tot şi despre orice. Simona Muscă, autoarea cărţii Conjugat la feminin ne dă câteva tipsuri pentru cei care vor să scrie o carte.

Atunci cand am început să scriu materialele pentru cartea mea de debut, Conjugat la feminin, nici nu mă gândeam că acestea vor alcătui o carte. Nu am scris cu acest gând şi nu am urmat regulile pe care le practică poate scriitori cu normă întreagă.

Astăzi, nu aş mai face acelaşi lucru, ci aş urma câteva reguli precum:

1. Aş stabili din start pentru cine scriu, ce tip de oameni mă urmăresc (ce vârstă au, ce pasiuni, ce temeri, ce sex, ce probleme, ce bucurii). În funcţie de aceste direcţii, aş începe să îmi trasez principalele subiecte şi idei.

2. Conţinutul pe care l-aş creea ar începe de la idei-şablon precum: “Ce să faci când…?”, “Cum să foloseşti…?”, “De ce să faci… atunci când..?”, ” 10 metode de a face…”, ” 10 idei pentru…”

3. Nu aş renunţa la diversitatea conţinutului general (în cartea de debut se află 11 ilustraţii diferite, pentru fiecare capitol în parte). Îmi place cum se compune întreaga carte cu astfel de elemente artistice.

4. Voi căuta să captez atenţia cititorului şi să nu mă repet în exprimare. De asemenea, voi folosi diateza activă, nu cea pasivă.

5. Cu prima mea carte am fost destul de “secretoasă” şi nu a citit nimeni altcineva manuscrisul în afara echipei mele redacţionale. Acum însă, înainte de lansarea unei cărţi, voi cere feedback de la minim 10 persoane, astfel încât să pot îmbunătăţi calitatea produsului, dacă este cazul. Am observat că alţii pot distinge lucruri pe care eu nu le-am văzut la momentul respectiv.

6. După ce voi termina fiecare capitol, voi citi cu voce tare (aşa cum fac şi cu rolurile pe care le interpretez în calitate de actor). Mi-am dat seama că numai aşa îmi pot da seama dacă ritmul propoziţiilor este cel pe care mi l-am dorit să-l transmit cititorilor sau nu. Am realizat că este o metodă simplă şi foarte bună de a-mi îmbunătăţii stilul.

@Material realizat si publicat de ONE.ro

asda

Nu uitati sa va abonati la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu ultimele noutati